Betalingsachterstanden VvE’s door crisis en overlijden

Een kwart van de huizenbezitters betaalt zijn bijdrage aan de Vereniging van Eigenaren niet. Of ze betalen te laat. Bij de gemiddelde VvE staat er daarom nog zo’n 5.200 euro open.

Dat blijkt uit onderzoek van VvE Belang, een organisatie die opkomt voor de belangen van VvE’s. Het is niet zo zeer het bedrag, maar het feit dat de achterstanden oplopen wat Kees Oomen, directeur van VvE Belang, zorgen baart. “Die 5.200 euro lijkt niet zo heel erg veel, maar je moet het zien op de begroting van de Vereniging van Eigenaren. Afhankelijk van de grootte van de vereniging kan het toch om een substantieel bedrag zijn.”

Overlijdensgevallen

Niet alleen de crisis zadelt de VvE’s op met betalingsachterstanden: overlijdensgevallen komen onder appartementbewoners relatief vaak voor, zegt Oomen. “Nalatenschappen worden steeds vaker beneficiair aanvaard of verworpen en dan kan de VvE de periodieke bijdrage op niemand meer verhalen.”

“Het is lastig als de penningmeester een brief moet sturen naar de buurman dat hij moet gaan betalen. Dat maakt het extra precair. Wat wij onze achterban altijd adviseren is een goede en open communicatie met elkaar. Maar bij betalingsachterstanden is het echt essentieel om daar bovenop te zitten; hoe langer je de schuld laat lopen, hoe kleiner de kans dat je incasseert. De helft van de achterstanden ligt al bij de rechter, drie jaar geleden was dat nog maar 30 procent.

Bron: BNR Nieuwsradio • 3 december 2013
 
Welcome to our site, if you need help simply reply to this message, we are online and ready to help.